Aki Riihilahti - Offisiell Hjemmeside In English Suomeksi På norsk
Nyheter Spørsmål Fakta Historie Bilder Spesial

Nyheter

Tilbake til nyheter

20.7.2011
HS: Seksi ja juorut myyvät

Aloitan aamuni lukemalla päivän lehdet, jotta tietäisin mitä maailmalla tapahtuu. Usein tuntuu, että kaikkialla on pahuutta tai turhuutta. Silti luen läpi epämiellyttävätkin otsikot, sillä niistä puhutaan työpaikalla. Viime viikkoina on nostettu esiin, että saavatko tiedotusvälineet mässätä kurjuudella, ja mikä kate otsikoille, sisällölle ja niiden toimittamiselle pitäisi olla?
Ei media ole ketään tappanut, sanoo englantilainen serkkuni kun keskustelemme viimeaikaisista uutisoinneista. Hän on toisen polven toimittaja Lontoosta, jossa on viety äärimmilleen kirjoittaminen siitä, mitä ihmiset lukevat. Ikävät otsikot, julkkisjuorut ja seksi myyvät. Brittijournalistin periaatteellinen kanta on, että median paine julkisuuden henkilöihin ei ylitä rajaa niin kauan kun pysytään totuudessa. Käytännön toiminnasta hän ei sitten olekaan enää niin varma.
Saarivaltion myydyin lehti News of the World lakkautettiin viikko sitten sunnuntaina, kun skandaaliotsikoilla maineensa luonut tabloidi jäi kiinni tuhansien poliitikkojen, urheilutähtien ja julkkisten puhelimien salakuuntelusta. Robert Murdochin imperiumin lypsylehmä uhrattiin kuitenkin vasta, kun myös kuolleiden sotilaiden ja murhatun 13 –vuotiaan tytön puhelinvastaajiin oli tunkeuduttu ja sieltä poistettu viestejä, ja tästä raivostuneet lukijat ja mainostajat alkoivat vetäytyä. Tunnen lehden hyvin, eikä tarina yllätä. Eivätkä sensaatio-otsikot lopu tällaisiin väärinkäytöksiin, ne kenties jopa lisäävät niitä. Lehden nimi vain muuttuu.
Serkkuni myöntää, että median rooliin liittyy ongelmia. Vaikka median rooli yhteiskunnallisen avoimuuden ja sananvapauden puolustajana on tärkeä, lehdet kirjoittavat sitä mitä luetaan ja mikä myy. Jos julkkis edes haiskahtaa alkoholille, ei ole enää uutinen, että muut ovat selvinpäin. Värikyniäkin saatetaan käyttää, jos juttu tai otsikko ei muuten pysäyttäisi. Lähes poikkeuksetta viikon luetuimmat uutiset ovatkin joko ikäviä tai yksittäiseen henkilöön liittyviä sensaatioita. Mutta kun kurjuudella mässäilyn tarkoituksena on vain myydä lisää, niin silloinhan myös lehden ostajat kuuluvat samaan yhtälöön, serkkuni muistuttaa.
Tiedotusvälineet toimivat uutisten ja lukijoiden ehdoilla toimittajien kynistä. Uutisten kohteiden tunteet eivät paljoa paina. Yksityisyys on harmaata aluetta; avattuja tai auki olevia ovia ei voi enää sulkea. Osa mediasta on jopa tiirikoinut ovia kaukana journalistin ohjeista. Onneksi News of the Worldin tapauksessa toinen lehti paljasti väärinkäytökset, mikä on vastaavasti osoitus journalismista parhaimmillaan. Koska valtaosa maailman asioista tulee tietoomme lehtien, television ja radion kautta, olisi tällaisessa vallankahvassa halutessaan myös paljon ratkaisuja. Mistä kerrotaan ja miten asioita käsitellään vaikuttavat ihmisten mielipiteisiin. Myös lukijoiden valinnat vaikuttavat siihen, mitä asioita käsitellään. Vastuu on siis sekä median että sen käyttäjien.
Jos haluaisin siis lukea jatkossa aamuisin kriittistä journalismia hyvistä asioista tai asioista jotka ovat oikeasti tärkeitä, pitäisikö minun päivittäin valita tarkemmin mitä mediaa ostan ja luen? Kenties. Serkkuni epäilee kuitenkin idealismin häviävän sille, että kysynnän ja tarjonnan lain mukaan osa mediasta tulee muuttumaan entistä häikäilemättömämmäksi.

ps. Olen itse toiminut seitsemän vuotta kolumnistina Robert Murdochin imperiumissa. Lisäksi monen muun lehden tavoin News of the World on joskus kirjoittanut minusta sekä hyvää että pahaa. Yleensä ihan aiheesta.


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Gå til toppen av siden