Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

24.12.2003
Tarina joulusta vuodelta 1999

Olipa kerran ja vielä toisenkin Matti. Matti oli kiertelevä kuusikauppias. Eikä siinä vielä kaikki: hänen veljensä nimi oli Seppo.

Matin ammatti oli kovin kausiluontoista; kesällä joulupuuta oli pirun vaikea saada kaupaksi. Mutta heti ensilumen hyväillessä luontoäidin helmoja, sai Matin hymy aivan uudet ulottuvuudet: hänen puuvalikoimansa oli äärimmäisen ylivertainen. Hänen ylpeydenaiheensa oli keräilyharvinaisuus, belgialaissynyinen napparunkokuusi. Sitä hän varjeli kuin omaansa ja omahan se olikin. Se ei ollut kaupan.

Esko taas oli perheen isä ja sitten jokavuotisen havupuun hankinta oli langennut hänelle. Mutta kun niitä työkiireitäkin oli lomittajalla, kaikki tahtoi jäädä aivan viime tippaan, poikkeusta ei tehnyt kuusiruljanssi.

Esko kiirehti työpäivän perästä hankkimaan kuusta. Matin kuuset olivat kuitenkin tehnyt kauppansa, ja Esko saapuikin tyhjään kuusiliikkeesen. Pahaksi onneksi sulkemisaika oli jo käsillä ja muualle ei olisi enää ehtinyt - skandaali. Esko tiesi, että kotiin ei ollut meneminen ilman viherpiikkikummitusta, joten musta mahla alkoi valua Eskon nivusista.

Silloin horisontissa siinsi jotain häkellyttävän suuripiirteistä. Oliko se todella belgialaissyntyinen napparunkokuusi, josta Esko oli haaveillut koko kellon ympäri. Mutta se ei ollut kangastus; siinä se seisoi. Niin teki Eskollakin. Se oli saatava. Matti ryntäsi paikalle havaitessaan Eskon aikeet. Se ei ollut rahanarvoinen. Silloin Matilla välähti. Palo saatiin kuitenkin sammutettua. Vaihtokauppa. Yksinäinen Matti pääsisi joulupöytään Eskon notkuvien lihapatojen ääreen, ja kaikki katselisivat tätä uljainta joulukuusta kaikista. Siitä tuli traditio. Ja kun tarkemmin ajattelee, se oli sille k*#¤pää-Sepolle aivan oikein!


Tarinan opetuksia olivat:
1.Puhu pukille 2.Ei kolkuta, vaikka onkin joulu jo ovella 4.Ahneella on loppu 5.Et voi saada kuusta taivaalta

-Tämä tarina on toiminut joulukorttina vuonna 1999, sen jälkeen se kiellettiin lailla-

Akipukki


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page