Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

1/2004
Fitness -lehti: Palveluksessanne

Tämä kirjoitus on ilmestynyt Fitness -lehden numerossa 1/2004

"
Aki Riihilahti ei vastaa henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiinne kohdistuvista muutoksista seuraavien vuosien kuluessa. Mikä ihmeen Riihilahti? Ja miksi se kirjoittaa tähän Fitness –lehteen?
Hyvin oikeutettuja kysymyksiä. Voin vain vastata vastakysymyksellä, että kukapa sitä oikeastaan edes on oikea ihminen kirjoittamaan tämäntyyliseen lehteen?

Minä luulin, että olin, kun minua pyydettiin kolumnistiksi Fitness –lehteen. Olenhan kirjoittamisen lisäksi ammattiurheilija. Työni on liikkua mahdollisimman tuloksekkaasti ja harjoittaa kroppaani - kai minun siis pitäisi kaiken järjen mukaan olla aika fit. Hieman järjenvastaiseksi kyse soveltuvuudestani muodostui vasta tutustuessani Fitness -lehteen. Olin olettanut muutaman kuntopiirin käyneenä, että ihan peruskevätjuhlaliikkeillä tästä palstasta selviää, mutta lehti olikin monipuolisen informatiivinen kaikkeen liikuntaan liittyvän suhteen.

Jouduin tekemään selvitystyötä. Havaitsin, että Fitness –lehti kertoo harjoittelusta, kauneudesta ja terveydestä. Katson itseäni peilistä. Hmm… olen toki harjoitellut koko 27 –vuotiaan elämäni. Leikkausarvista näkee, että terveyden kanssa onkin sitten ollut jo hankalampaa. Ja tuskin kukaan ottaisi tosissaan kauneusvinkkejä tämännäköiseltä kaverilta.

Sammutan valot. Pimeässä, kaukaa ja sivuviistosta peilikuvani näyttää harjoitellulta, kauniilta ja terveeltä. Koen tässä valossa katsottuna olevani tarpeeksi fit eli sopiva kirjoittamaan tähän lehteen. (Helppoa. Valot pois ja peili kauas viistoon, niin kelpoisuus paranee.) Tutkimustyö on valmis, on kynäämisen vuoro.

Mutta mistä? Kovin naiivi olisin, jos jalkapallosta puhuisin. Näen jo sieluni silmin kuinka kuntosalilla ihmiset kääntävät nopeasti sivua, kun tarinat pyöreän pallon eri kulmista iskevät silmään. Mutta olenko missään muussa ekspertti?

Kävin toki joogaamassa, mutta minun käskettiin ensin venytellä vuosi ja tulla vasta sitten uudestaan. Eikä se ollut edes mikään itämainen guru, joku suuri meedio, vaan ihan perus-Jaana Herttoniemestä.
Method Putkistoon pääsin paremmin käsiksi. Sain ilman hikoilua paikat kipeäksi ja kroppakin alkoi totella kun Musti isäntäänsä.
Tai Chi -matkani oli vähän kuin olisi olemattomia hyttysiä yrittänyt pyydystää hitailla karateiskuilla, lopulta liian rauhallista temperamentilleni.
Hikoillut olen kilpaa huonosti kaikenlaisessa maastojuoksusta keilailuun, koripallosta golfiin.

Olen siis ainakin yrittänyt liikkumista kaikin mahdollisin tavoin. Yrittänyt, usein erehtynytkin. Urheilijan ja urheilukirjoittajan ammatteihin valmistautuakseni olen joka tapauksessa löytänyt omia liikkumisen rajojani. Ne sisältävät lähinnä monipuolista liikunnasta iloitsemista. Ehkä jokainen uskaltaakin paremmin kokeilla omia rajojaan, kun minä olen jo valmiiksi julkisesti iloiten niissä erehtynyt.

Onhan loppujen lopuksi liikkuminen ja treenaaminen hyvin henkilökohtaista. Ainakin se on inhimillistä. Kukin tehköön ja nauttikoon siitä omalla tavallaan. Tai kirjoittakoon ja lukekoon. Minä voin vain antaa oman versioni harjoittelusta, hyvinvoinnista ja terveydestä. Kauneuden jätän kauniiden tehtäväksi.

En ehkä osaa kaikkia liikkumisen suuria pyörteitä, mutta ainakin uskallan yrittää, iloita ja kirjoittaa niistä. Näillä eväillä ja meriiteillä koenkin olevani aivan tarpeeksi inhimillinen liikkuja antamaan mielipiteeni mistä vain. Se voi jopa loukata jotain. Kenties henkisesti tai jopa fyysisesti. Ainakin, jos joku kuntosalilla kesken pyöräilytreenin nukahtaa juttujeni painosta ja loukkaa itsensä. En vastaa myöskään näistä henkiseen tai fyysiseen hyvinvointiinne kohdistuvista muutoksista. Teitä on nyt varoitettu näiden kolumnien vaaroista."

-Fitness lehti 1/2004


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page