Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

7.3.2005
Iltalehti:Kukkojen kukko

"Hän on hyvä. Ja hän tietää sen. Hän myös kertoo sen kaikille. Häpeilemättä. Chelsean valmentaja Jose Mourinho on kukko, joka kiekuu kovaa. Ja nokkii joka suuntaan.
Jalkapallon kuumin nimi tulee tällä hetkellä Portugalista. Mourinhoa sataa kaikkialta. Hän on valmentaja, joka on noussut jopa suuremmaksi kuin pelaajansa. Portugalilainen sateentekijä on rikkomassa hyvässä ja pahassa jalkapallon perinteisiä valtarakenteita ja sääntöjä. Ilman Mourinhoa koko Valioliigakausi olisikin vain vanhan kertausta: samat joukkueet taistelevat samoista pytyistä vanhoin asein. Mourinho on piristävintä Englantilaisessa jalkapallossa pitkään aikaan.
Saavutukset puhuvat puolestaan. Niin Mourinhokin. Arroganttius on tuonut menestyksen sivuhöysteenä kitkaa. On röyhkeää julistaa oman asemansa Portossa Jumalasta seuraavaksi tai näyttää Liverpoolin kannattajille sormimerkkejä. Moni onkin suivaantunut uuteen kukkoilijaan. Mourinho ei jätä ketään kylmäksi. Niin kuin kukaan joka avoimesti sanoo olevansa paras. Nykyäänhän jopa käyttäytymissäännöt ja sanktiot yrittävät kitkeä spontaanisuutta ja intohimoa korostamalla ”kaikki olkoon vain hissukseen” –linjaa. Portugalilaisen linja pyllistää tälle.
Mourinhon persoonan rantautuminen Englantiin on kuin Shaq O’Neill vaihtaisi NBA:sta Korson Kaikuun. Uusi ja taitava cool –jätkä koettelee koko yhteisöä. Moni inspiroituu; moni pelkää. Kateus on kallista velkaa, jota Mourinho panee ihmisiä maksamaan. Hän mainostaa olevansa hyvä, hänellä on rajattomat resurssit ja hän menestyy. Tasaisen vauhdin taulukoihin ja ostohyvityskuponkeihin hypnotisoidut ihmiset eivät voi sietää, että joku uskaltaa olla ja sanoa. Mourinhon kommentit, taktiikat ja olemus nauravat rohkeudessaan soveliaisuudelle. Se on myös rooli, jonka hän on tarkoituksella valinnut.
Moni ylistää oikean Jose Mourinhon olevan kaukana omahyväisen röyhkeästä julkisuuskuvastaan. Ehkä hänen suurin neroutensa piileekin juuri tässä hänen valitsemassaan roolissa. Kuka edes muistaa Real Madridin valmentajien nimiä? Mourinhosta taas on jo tullut myytti, sillä poloiset toimittajat eivät ole sulattaneet, kun heidän aroille varpailleen tallataan. Portugalilainen ei vain riko mediasääntöjä, vaan myös halveksii koko ammattikuntaa. Hän on auliisti jakanut omalla nimellään varustetut luodit moneen viritettynä odottavaan aseeseen. Toistaiseksi asetetut paineet ja sanasota ovat aina kääntyneet niitä yrittäneitä vastaan. Mourinho on liian terävä, menestynyt ja oikeassa, hän pystyy aina näpäyttämään hyökkääjiä lisämaustein takaisin. Ja tekee sen mielihyvin. Koska silloin huomio pysyy Mourinhossa.
Moni rukoilee, että tänään Barcelonaa vastaan tarjoutuisi viimein mahdollisuus tulittaa Mourinhon menestyskilven läpi. Hymyilipä kuka tahansa pelin jälkeen, joka tapauksessa Chelsean kausi on ollut loistava. Se yritetäänkin sivuuttaa, sillä liian moni on pilannut mielenrauhansa odottaessaan kostoa. Ironisinta on, että jos jotkut lopulta luulevat saavansa revanssin, Mourinho vain nukkuu keskellä voittopystejään rauhallisena yöunensa kuten ennenkin. Käsikirjoituksensa mukaisesti. Hän tietää, ettei hänellä ole enää mitään todistettavaa. Tai hävittävää. Hän on jo kuolematon. Yksi aikamme suurimmista taktikoista on taitavasti rakentanut itselleen haluamansa myytin. Olemalla kukkojen kukko, joka tietää miten kiekua."
-Aki Riihilahti, Iltalehti


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page