Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

14.10.2006
Iltalehti: Vanhoista Mummoista

SIJAINTI: ”Hevosen eritteen juomisen ja seksuaalisesti poikkeavien luvattu maa”, on vuoden puhutuimman komediahahmon Boratin mielipide Kazakhstanista. Minusta ei sentään näyttänyt, että maassa olisi ollut naisen sijasta hevosella äänioikeus, mutta kaikessa kuitenkin tuntui, että nyt ollaan kaukana kotoa. Ja vaikka olen käynyt useammin Armeniassa kuin Kuopiossa, tuntui Jerevan vieläkin vieraammalta.

TILANNE: Ota työpaikaltasi 25 henkilön otos miehiä 15 vuoden ikähaitarilla. Kuvittele joutuvasi viettämään seuraavat kaksi viikkoa ympärivuorokautisesti heidän kanssaan. Saamatta tehdä juuri mitään. Ilman nettiä, toimivaa puhelinta tai naisia. Venäläiseen hotelliin suljettuna mielivaltaisesti valitun huonetoverin kanssa. Syöt samaa rotalle tuoksahtavaa ruokaa aamiaisesta illalliseen. Kuulostaako sinusta ihan Big Brother säheltämiseltä? Meille se on vain normaali jalkapallon EM-karsintamatka.

TEHTÄVÄ: Olla henkisesti ja fyysisesti huippukunnossa ja valmiina voittamaan kaksi kotimaalle tärkeää ottelua.

OHJELMA: Eiliselle (vuosikymmenelle) tuoksahtavasta hotellista poistutaan vain harjoittelemaan pari tuntia päivässä jäkälää kasvavalle viheralueelle Ararat –vuoren kuumassa laaksossa. Muulloin yksitoikkoiset ruokailut seuraavat toisiaan. Kenties palaveri. Päivät eivät tunnu koskaan loppuvan esi-Siperiassa. Elokuviin, lehtiin ja kirjoihin kuluu suurin osa ajasta. Niitäkään ei jaksa tai riitä kymmentä päivää putkeen. Korttiringeillä ja videopeliturnauksilla saa vaihtelua. Monen tunnin päiväunet kuuluvat rutiiniin. Siltikin jää vielä paljon tunteja käyttämättä. Partaakaan ei jaksa ajaa, kun eivät paikalliset naisetkaan kerran sitä tee. Kyse ei ole eloonjäämiskurssista. Vaan taistelusta tympiintymistä ja hotellikuolemaa vastaan. Sillä kun peli puhalletaan käyntiin, on oltava terävimmillään.

VARUSTUS: Jalkapallo-ottelun tulokseen ei suoranaisesti vaikuta, että mukaan otetut bokserit, sukat ja dvdt kuluvat aina puhki ja että lopulta yllättää itsensä katsomasta televisiosta Kazakhstanin kielistä siitepölytiedotetta. Mutta siitä tilanteesta pääsy vireimmilleen vaatii enemmän kuin uusimman Kummeli –elokuvan tai nappikset. Tärkeintä on pakata matkalle mukaan hyvää asennetta ja fiilistä.

TUNNELMA: En tiedä tulisiko näillä reissuilla hulluksi ilman Tihisen kuivaa huumoria, kääpiöarmeijasta haaveilevan Kopteffin hihittelyä, ilman Kolkan yrityksiä kuumottaa pressipäälikköä, Heikkisen syväluotaavaa OuLuton –filosofiaa tai kahvihetkiä Johanssonin ja Forssellin kanssa. Suomen joukkueen suurimpia vahvuuksia ovat mahtava henki ja ystävyys joukkueen sisällä. Näin ei kuulemani mukaan ole monessakaan maajoukkueessa, joissa tyypillistä on muodostua kuppikuntia ja kilpailu on raakaa, koska pelaajat ovat pelaamisesta muuhun eloon mukana ensisijaisesti yksilöinä. Kun monille pelaajille maajoukkuetehtävät ovat raskaita leirityksiä, suomalaisille ne tuntuvat olevan henkireikiä. Pelikieltoon joutunut Heikkinen ja loukkaantunut Johansson eivät millään malttaneet lähteä kotiin kulahtaneista olosuhteista huolimatta, vaan jäivät hengaamaan joukkueen mukaan. Nykyinen pelaajarinki on maajoukkueeksi ollut poikkeuksellisen pitkään yhdessä. Kokenut ja nähnyt paljon yhdessä. Hioutunut timanttiseksi ryhmäksi. Taas oli hyvä fiilis - yhdessä.

MUMMOJEN SISÄLTÄ EI TULE UUSIA MUMMOJA VAIN VENÄLÄISLELUISSA:
Vihreän veran shakissa pitää luottaa omiin rivistöihinsä. Olit sitten joukkueen kuningas, torni, hevonen tai rivisotilas, tarvitset muita. Voittavissa yhdistelmissä vierustoverisi seisoo vierelläsi hyvistä hetkistä pahoihin shakituksiin. Suomipaidassa onkin ammattijalkapalloiluun harvinainen tunne siitä, että pelaat maasi ja väriesi lisäksi myös ystäviesi puolesta. Tietäen, että niin tekee myös pelaaja vierelläsi. Paras siirto on aina, kun kenestäkään ei tunnu pelinappulalta. Ei se sentään ihan matti vielä ole, mutta muutaman monnin arvoinen avaus kuitenkin. Valmistautumiseen nämä karsinnat eivät siis ainakaan kaadu. Pasasen huoneen ovi on aina auki playstation turnaukselle, Kaven on valmis lähtemään kahville, Nurmela pelaamaan korttia tai kuka tahansa pitämään hauskaa kanssasi. Hyypiä lainaa vaikka rakkaimman Teräsbetoni –levynsä, jos sitä haluat. Se mitä Boratit tekevät, on heidän oma asiansa. Meidän ruudussa seisoo vahvasti maatuska, josta tulee aina vaan uudestaan sitä itseään – isosta pieneen hyvää yhtenäistä laatutyötä mummouden sijasta. Se näkyy myös kentällä.

TULOS: Tärkeät neljä pistettä.

Aki


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page