Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

22.5.2007
SO IMPORTANT: SPECIAL OLYMPICS

Be Special Today

You can win today. Or you can lose. But if winning is everything, you will eventually lose in life. We all need acceptance but that can only momentarily be based on results or being better than others. Because after final whistles when arenas are closed, life still is and goes on. And what we finally remember from it? The fields we won or the ones that we didn't belong to? At least the moments we did something important.

We all have that possibility – today and every day. Special Olympics is not just a possibility and right to participate to a great sporting event, but also a reminder for all of us to see what we can do instead of what we are not able to. We have something worthy always at our reach. There is no more gracious and nobler action in life than to help others to be brave in their attempts as Special Olympics athletes' oath declares.

You can make someone smile today. You can give credit and time to your closest ones. Or help someone in need. You can be important just by facing special groups in our society and accepting difference as part of life. And you should just hug a person next to you. Whatever you do is not as important as why you did it. This is how you will be remembered and how you remember yourself.

We all need acceptance and we all should give it. That is simple. That is free. That is right next to you. Heroes are not the ones that win others; heroes win themselves. That can be your choice today. Because in the end choices, like people, are not either good or bad, they are just different. So being different is not an obstacle. It is also a possibility.

Voit voittaa tänään. Tai hävitä. Jos kuitenkin voittaminen on ainoa päämäärä, häviää lopulta elämässä. Me kaikki janoamme hyväksyntää, mutta voittamalla ja olemalla muita parempi voi saavuttaa tätä vain hetkellisesti. Sillä kun pelit on pelattu ja kentät tyhjentyneet, elämä on ja etenee. Ja mitä lopulta muistamme siitä? Kentät joissa voitimme vai ne joihin emme kuuluneet? Ainakin hetket, kun teimme jotain tärkeää.

Meillä kaikilla on tämä mahdollisuus – tänään ja jokaisena päivänä. Special Olympics ei ole vain oikeus osallistua hienoon urheilutapahtumaan, vaan myös muistutus meille tärkeydestä nähdä rohkeammin mihin pystymme kuin mitä meiltä puuttuu. On myös uljasta auttaa toista ihmistä olemaan rohkea yrityksessään, kuten Special Olympicsin urheilijan vala julistaa.

Hymyile. Saa hymyilemään. Anna tänään aikaa ja tunnustusta lähimmäisillesi. Tai apuasi jollekin! Minä tahansa hetkenä voit olla tärkeä kohtaamalla yhteiskuntamme erityisryhmiä ja hyväksymällä erilaisuuden osaksi elämää. Ja halaa henkilöä vieressäsi heti! Mitä tahansa teetkin on tärkeämpää miksi sen teit. Siitä tulee muistojesi mekka.

Me kaikki tarvitsemme hyväksyntää ja meidän kaikkein tulee antaa sitä. Se on helppoa. Aina ulottuvillasi. Ja ei maksa mitään. Sankarit eivät ole niitä, jotka voittavat muita. Sankarit voittavat itsensä. Se voi olla sinun valintasi tänään. Lopulta kuitenkin valinnat, kuten ihmisetkään, eivät ole joko hyviä tai huonoja, ne ovat vain erilaisia. Erilaisuus ei siis ole este. Se on mahdollisuus.

Special Olympics avajaiset ja Be Special -hyväntekeväisyyskonsertti Finnair Stadium 8.6. klo 18.30 alkaen. Live esiintyjinä Ari Koivunen, Lovex, Von Hertzen Brothers, Jippu, Jore Marjaranta, Mikko Leppilampi, Kaija Koo, Juha Tapio, Anna Abreu...

Puheet Sauli Niinistö ja Roy Hodgson.

Liput Menolippu ja Lippupalvelu 5 euroa, joka menee lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen tukemaan kehitysvammaisten liikuntaa ja taidetta.

Hyvä tapahtuma, hyvä asia, ole hyvä ihminen ja tule paikalle.. kerrankin meillä on mahdollisuus tehdä jotain tärkeää!!!!

Aki


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page