Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

18.11.2007
Iltalehti: Lampaanperseitä?

Oletko koskaan saanut lampaanperseitä? Vai päättyykö työpäiväsi yleensä leijoniin? Meille tuomitaan huomenna taas jompaa kumpaa. Jalkapalloilijan matka Pelestä pelleksi on julkisesti usein yhden tuloksen mittainen. Tänään Azerbaidzhania vastaan välimuotoja tuskin voi saavuttaa.

Istuimme Mikael Forsselin kanssa Starbucksissa kahvilla 22 kuukautta sitten. Loukkaantumisten takia molemmilla oli vaihtunut pelimatka haikeaan cappuccinoon. Hieman lohdutusta toi juuri arvottu tuleva EM –karsintalohko. Tuntui mahdolliselta. Tänään se unelma on yhä elossa ja neljän päivän päässä. Itselläni on tätä matkaa taittaessa vaihtunut pari kertaa asuinmaa, elintaso ja pelikunto. Valitettavasti vain kahvilasta en ole päässyt. Unelmassa on silti edelleen enemmän kofeiinia kuin kahvissa.

Arvokisapaikka vaatii lähes kaikilta Euroopan mailta - Portugalista Englantiinkin - aina erinomaista onnistumista. Suomelta täydellistä. Härmäläiset vaativat kuitenkin maajoukkueeltaan vielä enemmän. Jo ennen karsintoja alkanut epäilevien kysymysten tulva, vähintään vähättelevä äänenpaino on seurannut tuloksista huolimatta joukkuetta ja sen fanaattisia kannattajia loppumetreille. Suomelle tuntuukin tulevan enemmän turpiin kentän ulkopuolella kuin kentällä. Omaa syytämme toki on, että olemme historiallisesti aina ratkaisuhetkillä pystyneet tarjoamaan orastavalle buumille vain pettymyksiä. Kansanluonne laulaa kyllä sitten futiksen Korsoon. Vaikka kansainvälisissä ammattipiireissä onkin nyt laajasti huomioitu vähäisistä futisrealiteeteistä yllättäjäksi noussutta Suomea jo muunakin kuin yksittäisten haamuotteluiden joukkueena, on tämänpäiväinen tuomiokuilu taas eittämättä syvä.

Mikael Forssell tietää hypetyksen ja unohduksen välisen rajan. Se on yksi maali. Juuri se maali, jonka hän puski viime sunnuntain paikallisottelussa. Tai jota maajoukkueelta edelleen kaivataan. Miklun vähitellen kuntoutuessa pysyvästi Starbucksista kentälle viemään vastustajia kahville, ollaan jo huomattavasti lähempänä maaliverkkoa. Maaliviiva onkin tämän hetken Suomifutiksen kynnys, sillä karsintalohkoa johtava Puola ei ole muuten pelannut yhtään sen paremmin näissä karsinnoissa kuin Suomikaan. Ei ainakaan yhtään hyökkäävämmällä tyylillä, mitä sen sijaan Suomelta on ruinattu. Yksilösuoritukset vaikeasti lausuttavia maita vastaan ovat tuoneet polakeille tarvittavat pisteet. Sekä hyvä erikoistilannepelaaminen, jonka merkitys pitkässä karsintasarjassa on +-9 pistettä. Olemme tässä vertailussa nyt yhteensä nollilla, kun juuri Azerbaidzhan yllättävästi vei kulmapotkullaan Suomelta Bakussa pisteet.

Lopputurnaukseen päästäkseen Azerbaidzhanista pitää saada enemmän pisteitä karsinnoissa kuin Scrabblessa. Tosin Bakun mahalaskua tai kyproslaisia junanlähettäjiä voivottelemalla syyllistymme vain suomalaisuuteen. Minut on ehkä ylipalaveerattu Ruotsissa yökötyspositiiviseksi, mutta länsinaapurissa Suomen karsintasuoritus nähtäisiin juuri nyt kruunullisena. Onnistunutta joukkuepuolustamista onniteltaisiin, ja Jussi Jääskeläisen haamutorjunnat, Markus Heikkisen katkontatyö ja Roman Eremenkon läpimurto huomioitaisiin hienon sosiaaliyhteiskunnan urotekoina.
Ehkä olen hurriintunut liian optimistiseksi nähdäkseni enää pelkkiä louhikkokosketuksia omien suorituksissa. Ehkä myöhemmin vasta ymmärrän kaikki käänteisvertaukset Euroviisuihin ja lätkään oikeutetuiksi. Kenties minulla tosiaan nyt on vain kahvikuppi ja kolmatta vuotta krooninen pohjevamma. Tunnen tänäänkin toisin! Uraltani voi jäädä käteen vain muutama sata ansaittua lampaanpersettä eri muodoissa ja kenties jokunen leijonakin, mutta niin kauan kun uskon suomalaisiin jalkapallounelmiin, minulla on kaikki mitä tarvitsen.

Suomi voittaa tänään Azerbaidzhanin. Mikael Forssell tekee maalin. Kaikki paikalla olevat tuntevat itsensä leijoniksi. Ja karjuvat kohti Portugalia.

Aki


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page