Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

10.7.2010
IL-Maailmanmestaruus

Saksa tukahtui nahkahousuihinsa. On vaikeaa kontrata nopeasti, kun ei saa palloa ensin pois. Pedro on kaikkea muuta kuin Torres, mutta kaikkea muuta Espanja juuri tarvitsikin, ja syöttöpesukone alkoi taas tehdä puhdasta jälkeä. Espanja lähti näihin MM-kisoihin ennakkosuosikkina, ja sitä se on edelleen. Hollannin urakka finaalissa ei ole taistelu tuulimyllyjä vastaan, mutta enää ei Van Persiellä ole varaa olla puukengät jalassa, sillä pelkät Snejderin tehot eivät loppuottelussa riitä. Unelmafinaalissa on monia muuttujia, tässä nopeat kolme puolesta ja kaksi vastaan molempien joukkuiden mahdollisuuksista.

Miksi Espanja voittaa Maailman Mestaruuden?
1. Uuden tietosanakirjan mukaan kun ylivertainen syöttötaito yhdistyy älykkääseen liikkeeseen ja ajoitukseen täydellisesti, on se synonyymi Xaville. Kun pallon menettää Espanjaa vastaan, voi olla ettei sitä näe enää. Xavin johtama syöttömylly tekee likaisista palloista puhtaita, ja jalkapallosta kaunista.
2. Jos Villa ei tee maalia, sen tekee vaikka Iniesta, Xabi Alonso tai Sergio Ramos. Espanjalla on parhaat yksilöt. Vasen puolustaja Capdevilla on ainoa aloituskokoonpanon pelaaja, joka ei ole tottunut ratkaisemaan suuriakin pelejä. Ja penkiltä tulee tarvittaessa korvaamaan Torres, Fabregas, Silva tai Marchena.
3. On pianonkantajia ja pianonsoittajia. Molempia tarvitaan. Siksi Espanjalta löytyvät myös Bosquets, Piquet ja Puyol. Espanja on tulppaanimaalle liian monipuolinen puolustettavaksi ja liian tasapainoinen yllätettäväksi. Bosquets pimensi özilin nousevan tähden, ja Capdevilla on tehnyt sen aiemminkin Robbenille.

Missä Espanjan heikkoudet?
1. Liikaa taikureita yhdessä tempussa ei toimi. Pelityylillisesti vasta Pedron peluuttaminen toi kaivatun leveyden ja laitapelaamisen kautta tilaa. Torres ja Iniesta eivät ole vielä parhaimmillaan, ja kun kaikki haluavat hyrrätä keskellä pallon kanssa, on tuloksena liian usein vain pikkunättiä näpertelyä. Laidoilla Espanja onkin haavoittuvaisin… ja toisaalta siellä on Hollannin suurimmat vahvuudet.
2. Pallonhallinnassa monen pelaajan nostaminen hyökkäyksiin jättää vastustajille mahdollisuuden vastaiskuihin. Sveitsi ja ajoittain Paraquaykin onnistuivat näissä, ja vaikka Saksalta oli puhti jo kateissa, pääsi ruhrilaisella puolinopealla liukuhihnatyölläkin muutaman kerran kontratessa läpi.

Missä Hollannin mahdollisuudet?
1. Robben ja Kuyt ovat tehneet Hollannista kisojen parhaan joukkueen laidoilla. Ramos hyökkää kuin leijonakuningas ja puolustaa kuin kamikaze, joten Kuytin juoksuvoima nopeissa kontrissa, ja Robben 1 vs 1 tilanteissa laidoilla voivat olla Alankomaiden huippukohtia.
2. Nyt jo triplamestari Snejder pelaa tätä kautta aivan hurmoksessa ja on kisojen tärkein yksittäinen pelaaja joukkueelleen. Snejderhan upotti Mestarien Liigassassa Barcelonankin, jonka pelaajat ovat nytkin vastuussa pienen kaljun miehen päänahasta. Jotta Snejder voi luoda, on jonkun tuhottava. De Jong – Van Bommel ovat siinä palkkansa ansainneet.
3. Hollanti on erinomaisesti valmennettu, itseluottamus on korkealla ja joukkue osaa voittaa – jo 25 tappiotonta peliä ei ole sattumaa.

Mitkä ovat Hollannin heikkoudet?
1. Jos ollaan ihan rehellisiä, ja miksi ei oltaisi, niin normipäivänä Brasilia olisi vienyt Hollannista voiton, mikä oli suorastaan selvää ekalla puoliajalla. Hollanti ei pysynyt tasamiehillä brassien vauhdissa, eikä pelaaja pelaajalta kestä vertailua Espanjaakaan vastaan.
2. Heitinga, Mathijsen, Van der Wiel, Stekelenburg… ei pelota Villaa. Jos keskikenttä ei onnistu kontrolloimaan hyökkäyksiä, on Hollannin puolustus vähäpukeinen ja maalivahti alaston tosi paikan tullen.

Mustekaloista lähtien aina voi ennustaa ottelun eri haaroja. Lopulta kuitenkin MM-finaalin käsikirjoituksen etukäteisanalyysi on kuin katsoisi Twin Peaksiä, tämä on arvaamattomuudessaan täysin erilainen kuin mikään muu peli koskaan. Todennäköisesti ottelun ratkaiseekin yksittäinen virhe tai onnistuminen. Joko pelaajan tai tuomarin.

Kisojen All Stars:
Neuer – Maicon, Mertesaker, Puyol, Lahm – Xavi, Van Bommel, Snejder – Muller, Forlan, Villa
Penkillä: Casillas, Da Silva, Arevalo, Schweinsteiger, Robben, özil, Gyan


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page