Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

14.4.2010
Korsolaisille kausikortteja?

En olisi halunnut stereotyypittää sinua. Ajattelin kirjoittaa kymmenen syytä, miksi sinun kannattaisi tulla katsomaan Veikkausliigaa tällä kaudella. Jätin sen kuitenkin tekemättä, koska olet mielestäsi kuullut jo ne moneen kertaan tai ollut valmis olemaan kuulematta. Olet todennäköisesti vasta valmis saapumaan stadionille, kun se on varmuudella mediassa todettu buumiksi. Ymmärrän suomalaisuutesi. Ja kyllä, voit kirjoittaa nettipalauteboksiin, että paskaahan se on kuten tämä kirjoituskin ja nää on niin nähty.

Nyt se siis taas alkaa vaikkei se ketään kiinnosta. Se on potkista Messiin verrattuna. Miksi muutenkaan kannustaa oman kylän potkupalloilijaa, kun se on naapurin poika ja ne kasvattivat omenapuunkin ihan liian lähelle meidän piha-aitaa! Ah, näitä pinttyneitä korsolaismielikuvia. Silti ihmiset haluaisivat kuulua johonkin. Silti jalkapallo on Suomen harrastetuin urheilulaji. Silti jääkiekon maratonrunkosarjan vuodesta toiseen kolunneet ehkä salaa jo toivovat, että voi kun ne Huuhkajat pääsisivät arvokisoihin niin kehtaisi käydä sitä kotimaan sarjaakin katsomassa. Tässä paradoksissa seurojen vähälukuinen ja ylityöllistetty resurssiyksikkö miettii, millä tempauksella saada pääkatsomo täyteen seuraavaan peliin, jotta voisi maksaa omien kasvattipelaajien kulukorvaukset viime kuulta.

Painiiko suomalainen jalkapallo oikeasti tällaisten haasteiden kanssa? Mielestäni ei. Nämä ovat lähinnä perinnöllisiä seurauksia tai vain mielikuvia, sillä orastava muutos monissa seuroissa on jo kaukana pölyttyneistä ”näin on aina tehty ja pelattu” –haihattelijoista. Kansallinen muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, sillä yleisesti ihmisiä kiinnostaa lähinnä ilmiöt ja toiset ihmiset. Mutta niitähän nyt on. Kotimaisessa jalkapallossa pelaa paluumuuttajien myötä tänä vuonna esimerkiksi demokraattisessa tasavallassa ainoa yleisesti kuninkaalliseksi kutsuttu henkilö. Tai rock –maailman räiskyvän esiintymisen ja elämäntyylin härmäfutikseen tuonut kiistelty pallotaikuri, ja onhan Paraisten Justin Timberlakekin kansainvälisestikin popahtava maalitykki. Persoonia ja kansallisesti merkittäviä pelaajia on Veikkausliigassa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

Liiga ja seurat ovatkin paljon perustaneet markkinoinnin näiden varaan. Hyvää on nyt tarjolla –lähtökohta pitää myös sisällään vaaransa. Kotimaisen jalkapalloilun keskiössä pitää olla sisältö eikä markkinointi. Kirjoittivatpa mediat duurissa tai sähköinsinööri Korsosta ostaisi ensimmäistä kertaa kausikortinkin, merkittävämpää olisi kuitenkin yhteisöllisyys ja modernin lajianalyysin sisäistäminen. Vasta pitkäjänteiset strategiat ja yhteistyö tuovat ihmiset ja resurssit yhteen. Tähän tarvitaan elinvoimaisia seuroja, sillä suurin osa nuorten kehityksestä ja ammattijalkapallosta pyörii seurojen päivittäisen tekemisen ympärillä. Tästä tuloksena on jo Riskit, Schyllerit ja Ojalat, ja seurojen faniryhmät.

Futis on parasta stadioneilla. Ei tarvitse mennä kuin lahden toiselle puolelle niin ymmärtää, ettei jalkapallobuumi ole kiinni ainoastaan pelin tasosta. Ruotsin pääsarja ei ole tasoltaan juurikaan edellä mitä esim. Honka ja JJK liigacupin finaalissa juuri esittivät. Mutta silti Sveamamman katsomot ovat täynnä ja ihmiset elämyksestä täpinöissä, ylpeitä omista väreistään. Kaikkialla maailmassa jalkapallo perustuukin yhtä paljon yhteisöllisyyteen ja tunnelmaan kuin itse peliin. Jalkapalloseura ja ottelutapahtuma ovat erinomaisia viitekehyksia kuulua johonkin, tavata muita ihmisiä ja kokea jännityksiä ja elämyksiä toisten kanssa. Jos jollekin, niin tällaiselle luulisi olevan tilaus yksinäisyyteen, masentuneisuuteen ja stressiin jumittuneessa yhteiskunnassa. Fanikatsomoissa ainakin tuntuu olevan hauskuutta ja intohimoa enemmän kuin normaalisti työpaikoilla yhteensä ennen juhannusta.

Faniryhmät ymmärtävät kuinka tärkeitä ovat suomalaisen futiksen yhtälössä, ja heti kun nämä saavuttavat kriittisen massan, alkaa olla aivan sama minkälaisen mainoksen seurat panevat ottelutapahtumasta lehteen, sillä ottelu markkinoi itse itsensä. Veikkausliigan ja seurojen tärkeimmät kohderyhmät pitäisivätkin olla lajin sisällä olevat ihmiset, toimivien faniryhmien palveleminen ja valtakunnallisesti koko nuoriso.

Toki sinäkin olet tervetullut. Ole siis mukana jossain erityisessä. Tämän vuoden Veikkausliiga voi sitä jo olla. Joukkueet ovat tasaisempia ja tasokkaampia kuin viime kaudella. Monilla paikkakunnilla olosuhteet ja faniryhmät luovat elämyksellistä tunnelmaa. On persoonia, profiileja, jännitteitä, tulevaisuuden tähtiä, ja se naapurin poikakin. Siltikin, löi Veikkausliiga buumin päälle tänä vuonna tai ei, kaikkein erityisintä kenties lopulta onkin, että sinä kuulut johonkin johon olet aina tervetullut. Nähdään stadionilla.

Aki


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page