Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

17.8.2011
IL: Avoin kirje Raulille

Olet legenda. Olen seurannut uraasi ennen kuin suuri yleisö tiesi sen edes alkaneen. Teit kaksi maalia, kun pelasimme vastakkain 1994 nuorten maaottelussa Helsingin Olympiastadionilla. Tänään näemme taas Töölössä, joskin stadionimme ja pelialusta ovat 17 vuodessa muuttuneet.

Lähes suoraan viime kohtaamisestamme alkoi molemmilla pitkä maajoukkue- ja seurajoukkueura. Enää meidän ikäluokan pelaajia on vain vähän pelissä mukana, joten toivon, että nautit pelaamisesta ja pysyt terveenä vielä pitkään. Omille pohkeilleni jokainen peli voi olla viimeinen. Molemmat olemme myös menestyneet. Sinä vain huomattavasti korkeammalla tasolla kuin minä. Olet voittanut kaiken mitä voi voittaa seurajoukkuetasolla. Mitalikaappisi on todennäköisesti isompi kuin oma kaksioni Etelä-Helsingissä, henkilökohtaisista ennätyksistäsi puhumattakaan. Olet Mestarien Liigan kaikkien aikojen paras maalintekijä. Minulle on merkitty sen karsinnoissa yksi kyseenalainen maali. Nyt olet erikoisessa asemassa, kun joudutkin karsimaan, ja vieläpä kakkoskategorian Eurooppa Liigaan. Minun unelmani olisi päästä sinne ensimmäisenä suomalaisten seurajoukkueiden historiassa.

Arvostan seurauskollisuuttasi. Olit sekä Real Madridille ja Espanjalle, sekä nyt edustamallesi Schalkelle lojaali joukkuepelaaja. Nyt kuitenkin lehtien mukaan harkitset siirtoa. Itselläni ei ole enää kysyjiä, enkä siirtyisikään kasvattajaseurastani HJK:sta ja Sonera Stadiumilta, joiden eteen olen sitoutunut antamaan kaikkeni. Molemmat kannamme varmasti ylpeinä värejämme tänään. Olette kuitenkin vasta aloittaneet kautenne ja pelanneet ailahdellen. Meillä vastaavasti on ollut vahva kausi, joka lähestyy loppusuoraansa, ja pelaamme tällä hetkellä erinomaista jalkapalloa. Sinulla voi olla erinomaisuudelle eri mittakaava, mutta niin voi olla minullakin sille, mitä tämä peli merkitsee. On merkityksellistä, kuinka tämä kausi, joukkue ja nyt tämä peli ovat herättäneet innostusta ja toivoa kentällä, katsomossa ja koko seurassani. Olen iloinen kuinka Sonera Stadium on loppuunmyyty illan peliin, ja ennakkotunnelmat poikkeuksellisen korkeat kotimaassani. Paljolti myös koska kaltaisesi legenda pelaa täällä.

Pelityylisi on täysin erilainen kuin minun. Olet juonikas ja taitava hyökkääjä, ja viime pelissä teit taas kierroksen kauneimman maalin täydellisesti ajoitetun juoksun ja samettisen chipin jälkeen. Minä olen kovaluinen puolustava tahtopelaaja, joskin onnistuin itsekin rouhimaan viime pelissä poukkoilevan pallon läheltä voimalla maaliin. Ilkeät kielet väittävät, että olet hidastunut. Itse en koskaan ole ollut nopea. Itse asiassa kummankin peli on aina perustunut enemmän hyvään ajoitukseen ja ajatukseen. Ainoita yhtäläisyyksiä peliotteissamme varmaan on, ettei kumpikaan ole saanut urallaan yhtään punaista korttia. Ei oteta niitä tänäänkään, jooko?

Olen nähnyt viimeiset 17 vuotta televisiosta, kuinka liikut ovelasti keskikentän ja puolustuksen välissä. Scouttimme Juho Rantala on minulle näyttänyt, kuinka haet mieluiten palloa vasemmalta, ja juokset pystyyn oikealta. Tiedän, että pelaat mieluummin seinäpelin kuin harhautat. Tiedän, että joukkueesi antaa paljon aikaisia keskityksiä, joissa juokset etutolpalle tai jäät takaviistoon, kun taas hyökkäysparisi Huntelaar hakeutuu takatolpalle. Tiedän, että te prässäätte ja liikutte erittäin kovaa koko pelin. Sinä et tiedä minusta mitään. Sinun ei ole tarvinnut, koska muut ominaisuudet ovat puolellasi. Ehkä tästä kuitenkin saamme edes vähän apua.

On selvää, että olet minua parempi pelaaja. Joukkueenne on meitä parempi. Mutta puhuimme Ringin kanssa, että tänään sinulle tulee vaikeat 90 minuuttia. Olen myös sopinut Massen kanssa, ettemme jätä sinulle edes pientä tekonurmiplänttiä tilaa tai aikaa. Et tunne minua, Ringiä tai Massea, mutta me kutsumme sinua tuttavallisesti Rauliksi, vaikka oikea nimesi on Raul Gonzalez. Voit vapaasti kutsua minua millä tahansa osalla tai yhdistelmällä nimestäni Aki Pasinpoika Riihilahti. Tuskin kutsut. Se minkä häviämme nimissä, taidossa ja nopeudessa, yritämme tänään korvata työmoraalilla, joukkuepelaamisella ja tehokkuudella. Kun pelaamme nöyrästi mutta rohkeasti 90 minuuttia, jalkapallossa voi aina siunaantua mahdollisuus. Vaikka lähtökohdat ovat puolellasi, tänään on silti minun urani paras sauma voittaa sinut.

Raul, olet maailman parhaita. Mutta tiedän, että tämä ottelu merkitsee minulle paljon enemmän kuin sinulle, ja siinä on jo mahdollisuuden siemen. Toivon häikäisevälle urallesi loistavaa jatkoa, mutta että tänään lähdet Töölöstä eri numeroin kuin 17 vuotta sitten. Tervetuloa!


ps. Olit kuulemma kuullut jutustani, ja päätit viime hetkellä jäädä pois. Tunnustan, että olisin mieluummin pelannut sinua vastaan kuin Holtbyä. Kaikkea hyvää matkaasi.


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page