Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

22.6.2011
HS:Kesälomalla

Olit huolissasi. Osuvatko ilmat ja kaverien lomat omiisi? Toitotit konttorilla ja sosiaalisessa mediassa loman alkuasi vielä viikon senkin jälkeen, kun sitä olisi pitänyt muistaa alkaa jo viettää. Et ole enää se kreisibailaaja, joka juhannusti kavereiden kanssa Yyterin festareilla, mutta loma –julistus oli sinulle silti tärkeä. Valvoit päätteen äärellä kuinka moni peukuttaa loma -statustasi, ja kävit jopa toimistollakin kertomassa, että olet silti kyllä koko ajan tavoitettavissa. Haltioiden saarnasit kuinka sinulla on se kuuluisa suomalainen suhde luontoon ja mökkeilyyn.

Lomasi kuitenkin epäonnistui taas. Olit kai yli- tai alisuunnitellut sen. Alku hävisi hämmennyksen tai alkoholin katvealuelle, ja lopussa vain odotit turhautuneena, että kohta ne työt taas alkaa. Parisuhteesi ongelmat nousivat esille. Stressin tilalle tuli lähinnä hämmennys. Rauhallisessa järvimaisemassakin jo muutaman tunnin jälkeen aloit hermostuneesti etsiä iPadista kavereiden status –päivityksiä.

Mitä sinulle tapahtui? Vielä parikymppisenäkin vietit kavereiden kanssa juhannuksen Yyterin festareilla, eikä sillä ainakaan mitään tekemistä musiikin kanssa ollut. Olit omimmillasi näillä maaseudun Ruotsin laivoilla, joissa ei ole niin väliä mitä tapahtuu tai mihin nukahtaa, koska kaikki ovat mukana samassa juonessa. Nyt vanhempana pidät ajatuksesta kuunnella hyviä bändejä ja kokea ihmismassan tunnelman, mutta et vain itse halua olla seisomassa ihmismassassa tai varsinkaan asua teltassa. Selittelit, että juhannus muuttui iän ja elämäntilanteen mukana, mutta oikeastihan romanttinen ajatus yöttömästä yöstä vain muuttui henkisesti ja fyysisesti raskaaksi. Pussikalja ja lavatanssit vaihtuivat Afrikan Tähteen ja lasten polkupyörään. Ystävät muuttuivat ystäväperheiksi, ja jo saunan ja punaviinipullon jälkeen alkoi haukotuttaa. Juhannuskokkosikin on kaikkien turvallisuusmääräysten mukainen.

Sinulla on yksi Suomen 485.100 kesämökistä. Jo äidinmaidosta osasit poikkeuksellisen hyvin yhdistää urbaanin kaupunkiarjen suhteessa luonnon parissa elämiseen. Ihannoit rauhallista ja idyllistä järvimökkeilyä. Mutta realiteetti on nykyään usein jo yhden hyttysen pureman päässä, ja olet valmis starttaamaan autosi takaisin kohti kotikaupungin videovuokraamoa. Tulet rauhattomaksi. Kaipaat mukavuuksia. Palaat nopesti kaupunkiin, jonka kadut ovat tyhjät. Konttorit autiot. Lomabudjettisi on keskimäärin 1600 euroa, mutta vastaavasti yrityksesi ei edes toimi Heinäkuussa. Mietit, että kun Eurooppa on vielä lomilla elokuun, niin siinä menee kaksi kuukautta budjettikautta suoraan juhannuskokkoon. Tiedät, että perheen lomat määrittyvät koulujen mukaan, joten päätät tehdä lakialoitteen, että koulut alkaisivatkin vasta 1.9. Se kuitenkin unohtui, koska työt alkoivat.

Avaudut sosiaalisessa mediassa. Loma tuli ja meni! Olit alkuun alkoholisoitunut ja sitten turhautunut, ettei tuntunut enää samalta kuin nuorena suvivirren jälkeen. Asetetut odotukset jäivät. Riippumatta loman pituudesta, sen olisi vielä pitänyt kestää viikon. Viimeisen viikon mietit kuitenkin jo työasioita.

Ei se loma mihinkään mennyt. Lomalla vain joutuu myös kohtaamaan itsensä.


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page