Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

24.5.2011
HS: Hyvän elämän ruokalista

Jos minulle syntyisi nyt lapsi, olisin hukassa. Mitä meidän perheessä syötäisiin niinä päivinä, kun tyttöystävä ei laita ruokaa?

Avuttomuuteni paljastui, kun ajauduin puolivahingossa television kokkausohjelmaan. Hävettää myöntää, etten oikeastaan ollut tehnyt ruokaa kymmeneen vuoteen. Siinä minä olin kampasimpukat pannulla ja parsat kattilassa, ja mietin, että mitähän yläasteen kotitaloustunnilla opetettiin suolan käytöstä. Raaka totuus kokkaustaidoistani on, että osaan laskea optimaalisen ajan, milloin noutosushit kannattaa hakea puhelintilauksen jälkeen.

Läskejä nimitetään nykyisin korrektisti kakkostyypin diabeetikoiksi, vaikka kaikki tietävät, että se on edelleen sitä samaa kamaa. Suomi maksaa hoitokustannuksina vuosittain 1,3 miljardin laskun (yli 10 prosenttia terveydenhuollon menoista), koska ihmisten ruoka-aineympyrät ovat epämuodostuneita.

Kiire tietenkin pakottaa nopeisiin ratkaisuihin. Palaverin pullakahvit siirtävät nälkää. Tie töistä harrastuksiin kulkee voileivän kautta. Perheissä harvoin kaikki ehtivät
saman ruokapöydän ääreen. Kuka siinä oppii säännölliseen ruokailuun! Saatika laittamaan ruokaa!

Onneksi on oikopolut... NOT! Jos joku lupaa, että tabletilla, laitteella tai lisäaineilla saa kilot pois, ihon kultaiseksi ja kaiken pystyyn, on se todennäköisesti huuhaata. Tutkituiksikin mainostetut vaikutukset ovat yleensä hirveän vähäisiä tai placeboa.

Eniten härmäläisenä kyrsii, kun kaikenmaailman goji- ja inkamarjoja tuodaan meille terveellisinä superfoodeina. Superfood tarkoittaa ravintotiheydeltään runsaita aineksia, ja niitähän Suomen metsät ovat täynnä. Silti yhdeksän kymmenestä marjasta jää poimimatta Suomen metsiin.

Elämisen eväät alkavat siitä mitä laittaa lautaselleen. Ravinto vaikuttaa moneen arkipäiväiseen asiaan vireystilasta unenlaatuun. Kuntoon ei pääse pelkästään liikkumalla, vaan vasta hyvän ravinnon avulla saavutetaan pysyvät muutokset elämässä. Hyvä ravitsemus on tapa ja kansalaistaito, mutta siitä ei pidä tehdä ongelmaa. Ruuan pitää maistua ja jos syö 80 prosenttia terveellistä, voi sen lopun sitten panna oikein kunnolla mässäten.

Tarjoan ratkaisuksi Akinsin dieettiä: unohtakaa paineet ja oikotiet, syökää puoli kiloa kasviksia, ruokailkaa säännöllisesti, nukkukaa hyvin ja juokaa paljon vettä. Ja opetelkaa kokkaamaan. Ruoanlaitto on terveellisin, halvin ja hauskin dietti.

Kukaan ei kai sairastunut ruuistani. Maukkainta keittiöseikkailussani kuitenkin oli päätös, että kokkaaminen on kansalaistaito, jonka haluan joku päivä opettaa tuleville lapsilleni.


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page