Aki Riihilahti - The Official Homepage In English Suomeksi På norsk
News Questions Facts History Pictures Special

News

Back to News

12.11.2012
Menestymisen lainalaisuuksia

Ei ole vuoronumeroita. Ei ole runsaudensarvea. On vain oma halu menestyä. Se ei tule puhumalla tuloksia paremmiksi tai unelmoimalla menestymisestä. Se tulee määrätietoisuudella. Ja kyvyllä nähdä iso ja pieni kuva samaan aikaan.
Ensinnäkin pitää tietää, missä kilpailussa on mukana.

Tärkeää on ymmärtää, että menestyjät pelaavat samaan aikaan kahta peliä – lyhyttä ja pitkää. Se mitä tapahtuu nyt, tässä kvartaalissa ja tavoitteessa on merkityksellistä, mutta todellinen kultakaivos on katsoa mihin maailma on menossa, mitä siellä tarvitaan, ja olla muita ennen valmiina siellä minne syöttö on vasta tulossa.

Joka tapauksessa todennäköisesti kilpailu on äärimmäisen kova. Tämä tarkoittaa, että tullakseen valituksi siinä kilpailussa pitää tehdä halvemmalla, laadukkaampaa tai erilaista. Erilaisuus sellaisenaan ei tietenkään riitä, vaan sillä pitää olla merkitystä ja lisäarvoa.

Todennäköisin tapa menestyä on tehdä kilpailuetu olemalla erinomainen edes kapealla sektorilla, oli se sitten itse tuote, myynti, markkinointi tai vaikkapa yrityksen toimintatavat. Erikoistumisessa on erinomaisuuden siemen. Sadon niittää se, joka saa äänensä kuuluviin kilpailun kohinasta.

Menestymistarinoita on monia. Mutta yhteinen nimittäjä lähes kaikissa on määrätietoisuus. On nähty kirkas iso kuva, asetettu tavoitteita, ja mitattu tekemistä. On osattu oppia tuloksista, välillä epäonnistuttukin, mutta kaaduttu eteenpäin. Silloin voittaa ruumiinmitan matkassa. Ehkä lintujen viha johtui juuri määrätietoisuudesta, kun sitä ennen oli tullut satoja epäonnistuneita pelejä. Menestymisen takana on yleensä useita opetuksia ja sopeutumista haasteista matkan varrella. Jatkuvasta oppimisesta, ja sopeutumisesta onkin tullut yksi suurimmista luonnonvaroista.

Attraktion lain lisäksi on olemassa myös määrän laki. Mitä enemmän jotain tekee, sitä paremmaksi siinä tulee. Työnmäärää ei voi huijata; vaadittavat askeleet on otettava menestyäkseen. Ja sitä kannattaa laskea. Kaikki mitä laskee, alkaa kasvaa. Mutta jotta työmäärällä olisi merkitystä, on työ myös organisoitava hyvin. Toimintatapojen lisäksi tämä tarkoittaa ainakin työn roolittamista ja rytmittämistä. Kaikkien ei pidä tai kannata tehdä samoja asioita. Ihmisiä pitää panna tekemään enimmäkseen asioita heidän omilla vahvuusalueillaan. Ja roolittaa työyhteisö niin, että eri vahvuusalueet ja roolit täydentävät toisiaan. Silloin erinomaisuudelle ja luovuudelle annetaan se tila, minkä se tarvitsee menestymiseen. Vahvuudet johtavat menestymiseen, ei heikkouksien minimointi.

Pitää pystyä päästämään menneisyyden kahleista irti. Muuten ei voi tulla mitään uutta tilalle. Menestyminen vaatii menemään mukavuusalueen ulkopuolelle ja hakemaan oivalluksia uusista suunnista. Pitää uskaltaa myös epäonnistua, jotta voi menestyä. Jos ei ota haastetta vastaan, mitään tuskin tapahtuu. Oma halu on ratkaiseva silloin, kun se johtaa rohkeaan ja määrätietoiseen toimintaan vahvuus- ja uusilla alueilla. Menestymisen vuoronumeroa ei tarvitse odottaa, jos on ainoana oikeassa jonossa.


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Go to the Top of the Page